Tekijät

Agricola

Agricola on sähköinen "ABCkiria" historiaan ja sen tutkimukseen. Se on vuonna 1996 perustettu yliopistojen historian laitosten, arkistojen, seurojen, museoiden ja kirjastojen yhteishanke. Sivuston tarkoitus on edistää suomalaista historianharrastusta, -opetusta ja -tutkimusta. Agricolan tavoite on luoda yhteys historiallista tietoa ylläpitävien ja tuottavien instituutioiden ja tiedon käyttäjien välille ja pyrkiä tiedon helpompaan hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa. Tarkoituksemme on ensisijaisesti tuoda esiin suomalaista aineistoa ja palveluja, ulkomaisista sivuista ja palveluista pyrimme tuomaan esiin keskeisimmät.

Mikael Agricola

Sivuston nimeksi ja tunnukseksi on valittu Mikael Agricola (n. 1510-1557, Kansallisbiografia) joka loi perustan suomalaiselle kirjalliselle julkisuudelle. Tätä julkaisemisen perinnettä Agricola-projekti pyrkii jatkamaan edistämällä vapaata verkkojulkaisemista historian alalla.

Albert Edelfelt: Michael Agricola : Christiano Salutem. Julkaisussa: Lukemisia lapsille. Suom. V. Tarkiainen ja Valter Juva. / Topelius, Z.. - Porvoo 1907, S. 81., Kansalliskirjasto, Helmi-tietokanta

Agricola sivuston vaiheet

Hankkeen käynnistivät vuonna 1996 Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian laitos, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Turun yliopiston historian laitos. Agricolassa ovat mukana myös: Kansallisarkisto, Helsingin yliopiston kirjasto, Eduskunnan kirjasto, Turun yliopiston kirjasto, Jyväskylän yliopiston kirjasto, Museovirasto, Suomen Historiallinen Seura, SKS, Elinkeinoelämän keskusarkisto, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Museoliitto ja Opetushallitus. Opetusministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta vuosille 1996-1998. Rahoituksesta huolehtivat vuonna 1999 Tampereen ja Turun yliopistojen historian laitokset. Vuodesta 2000 Agricola-projekti on ollut mukana Historian valtakunnallisessa verkko-opetushankkeessa.

Agricola sivuston rahoitus

Hanketta rahoittavat:
Historiallinen Yhdistys (Helsinki)
Helsingin yliopisto: Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Helsingin yliopisto: kirkkohistorian osasto, teologinen tiedekunta
Helsingin yliopisto: politiikan ja talouden tutkimuksen laitos, poliittinen historia, talous- ja sosiaalihistoria
Itä-Suomen yliopisto, Historia- ja maantieteiden laitos
Jyväskylän yliopisto, historian ja etnologian laitos
Oulun yliopisto, humanistinen tiedekunta, aate- ja oppihistoria, historia
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
Suomen Historiallinen Seura
Tampereen yliopisto, yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, historia
Turun historiallinen yhdistys
Turun yliopisto, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos
Turun yliopisto, politiikan tutkimuksen laitos, poliittinen historia
Åbo Akademi, Historieämnet vid Åbo Akademi

Hanketta ovat rahoittaneet myös:
Suomen Kulttuurirahasto (2002, 2015).
Kordelinin säätiö 2002 ja 2006.
Tieteellisten seurain valtuuskunta 2007-2014 (Ennen ja nyt).
Opetusministeriön kulttuurilehtitukea hanke on saanut verkkojulkaisemiseen vuosina 2001-2006.
Koneen säätiö on rahoittanut portaalin ylläpitoa ja kehitystyötä vuosina 2009-2011.
WSOY:n kirjasäätiö on rahoittanut Agricolan kirja-arvostelujulkaisua vuosina 2010-2013.

Agricolan tekijät

Sisällön suunnittelu, toimitus ja ylläpito, vastaava päätoimittaja:
Tapio Onnela
Historian kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Sirkkala,
20014 Turun yliopisto,
02-3336355, tapio.onnela[ät]utu.fi

Sisällön suunnittelu, koodaus ja ohjelmointi: Timo Haavisto, Antti-Jussi Nygård

Koodaus ja ohjelmointi: Antti-Jussi Nygård, Jaakko Suominen, Riku Moisio

Ulkoasu: Sonja Krogius

Sisällön päivitys ja toimitus: Annastiina Mäkilä, Akseli Salmi, Maria Kallio

Johtokunta
Johtokunta on luonteeltaan neuvoa antava ja se kokoontuu kerran vuodessa. Johtokuntaan kuuluvat seuraavien organisaatioiden edustajat: historian laitokset, Suomen Historiallinen Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden seura, Turun historiallinen seura, Historiallinen yhdistys, Museovirasto, Kansalliskirjasto, Kansallisarkisto.

Johtoryhmä ja vastuuhenkilöt:
Professori Pertti Haapala, Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, historia, professori Hannu Salmi, Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, projektipäällikkö Tapio Onnela, Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, FT Anu Lahtinen Ennen ja nyt päätoimittaja

Tilat ja koneet:
Turun yliopisto, Historian kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos, Turun yliopiston tietohallinto

Rahaliikenne ja kirjanpito:
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö/historia, Tampereen yliopisto

Korkeakouluharjoittelijat
Jussi-Pekka Paija, (Turun yliopiston historian laitos) Anu Alapartanen, (Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos) Pekka Stenlund (Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitos) Maria Kallio (Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos) Tuomo Yrttiaho (Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos), Johanna Niemelä (Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos), Jaakko Mäki-Petäjä (Oulun yliopisto, historiatieteet) Niina Siivikko (Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)

Ennen ja nyt – historian tietosanomat

Ennen ja nyt – historian tietosanomat on osa Agricolan julkaisutoimintaa. Se on itsenäinen, erillisen toimituskunnan toimittama, julkaisuluokituksessa 1:n tason tieteellinen aikakauskirja, joka julkaisee historia-alan referee- ja katsausartikkeleita. Sen julkaisijoita ovat Agricola -Suomen historiaverkon lisäksi, Historiallinen Yhdistys ry, Suomen Historiallinen Seura ry ja Turun Historiallinen Yhdistys ry.Uutiset ja keskustelu | Ajankohtaista | Historian äärelle | Julkaisut
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute ja yhteystiedot | Etusivulle

Etusivulle

Päivitetty 21.5.2015 09:49